НОВИНИ І АРХИВ І ПРЕДСТОЯЩО І ФОРУМИ І ПУБЛИКАЦИИ
 
АРХИВ>
   
 

Законът за Културното Наследство е в сила

10-04-2009

На 10.04.2009 г. влезе в сила новият Закон за Културното наследство. Същия ден бяха обнародвани в ДВ и влязоха в сила и съответните изменения и допъления в Наказателния Кодекс.

Нашите сондажи по различните властови етажи показаха пълно безхаберие относно проблемите на Закона за Културното Наследство. Няма ги и необходимите подзаконови актове и едва ли скоро ще ги има...

Естествено възниква въпросът - Ще го бъде ли този закон? или - Няма да го бъде...

Ние смятаме, че основния проблемен текст е този на Чл. 146, ал.2 и същият противоречи на Конституцията, както и че има вече решения на Конституционния съд по подобни казуси в полза на собствениците и собствеността.

Поради това и редицата "юридически недомислия" в Закона за Културното Наследство немалка част от текстовете му ще бъдат неприложими...

(Повече информация можете да намерите в раздел "ПРЕДСТОЯЩО".)

По-нататък ще се стараем отново да ви държим в течение на проблемите в културното ни наследство и тези свързани с приложението на новия закон.

Надяваме се, че предстоящите политически промени у нас ще доведат до осъзнаване на истинските проблеми в тази сфера и ще сме свидетели на адекватно политическо решение в най-скоро време.

На сайта на АРХЕА e поместена извадка от "Наказателния Кодекс" и текста на "Закона за Културното Наследство", както и множество документи свързани със законодателния процес в тази сфера.

http://archaeology.zonebg.com/law.htm

 
     
 
INDEX І ДОБАВИ І РЕКЛАМА І FAQ І ВЪПРОСИ І КОНТАКТИ І SITEMAP
 
     
 
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ АРХЕА © СФЕРА