НОВИНИ І АРХИВ І ПРЕДСТОЯЩО І ФОРУМИ І ПУБЛИКАЦИИ
 
АРХИВ>
   
 

В ПАРЛАМЕНТА Е ВНЕСЕН НОВ ПРОЕКТ НА "ЗАКОН ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО"

На 11.07.2008 г. Нина Чилова (председателка на комисията за култура в НС) и група народни представители внесоха проект на "Закон за културното наследство" в Народното събрание.

Първите отзиви на почти всички заинтересовани са негативни поради предвижданата национализация на археологическите ценности, намиращи се в колекциите на юридически и физически лица.

Г-жа Чилова твърди, че въпросният законопроект е съгласуван с много специалисти и няколко неправителствени организации. Отзивите на специалистите обаче са, че твърде малко от техните предложения са намерили място в законопроекта.

Представителите на неправителствените организации с които уж бил съгласуван законопроекта пък твърдят, че почти нищо от техните предложения не е взето под внимание при изготвянето на законопроекта.

Те били държани "на тъмно" до внасянето на проекта в парламента и не знаели въобще какво се пише. Последните смятат, че най-грубо са били "използвани" за легитимиране на законопроекта като съгласуван с неправителствения сектор.

Представители на Асоциация АРХЕА пък изобщо не са били поканени да дадат предложения. Трябва да напомним, че благодарение на "алтернативния проект" на АРХЕА предишният законопроект внесен от правителството се обезсмисли.

По-късно в Асоциация АРХЕА бе разработена "Стратегия за опазване и устойчиво развитие на културното наследство в Република България", която остава до момента единствената подобна разработка у нас.

Асоциация АРХЕА направи няколко опита да консолидира неправителствените организации да са не само "против" а да приемат императивите на бъдещата реформа в сферата на културното наследство, но това се оказа невъзможно към тогавашния момент.

По-късно АРХЕА започна работата върху нов законопроект за културното наследство. Работата върху него продължава и в момента. Всички които желаят могат да изпратят своите идеи и предложения на arhea@mail.com

Ето и позицията на Асоциация АРХЕА по законопроекта на Чилова и групата народни представители:

http://archaeology.zonebg.com/law.htm

Ние апелираме и се надяваме, че разумът у народните представители ще надделее и този проект ще сподели съдбата на предишните, като най-лош от всички.

Ако недай си боже проекта на Чилова бъде приет в този си вид нищо добро не чака нито колекционерите, нито културното ни наследство. Обществото също много ще загуби, а ще спечелят само някои групи, които може би стоят зад проекта и мафията...

 
     
 
INDEX І ДОБАВИ І РЕКЛАМА І FAQ І ВЪПРОСИ І КОНТАКТИ І SITEMAP
 
     
 
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ АРХЕА © СФЕРА