НОВИНИ І АРХИВ І ПРЕДСТОЯЩО І ФОРУМИ І ПУБЛИКАЦИИ
 
АРХИВ>
   
 

Културното наследство след Закона за културното наследство

Нека първо припомним, че след приемането му на 26 февруари група депутати от Коалиция за България и "Напред" поискаха Първанов да наложи вето на закона. Според народните представители законът лобира за чужди интереси и унищожава колекционерството в България: “Под предлог за борба с иманярството, всъщност законът прави така, че да не се появят на светло колекциите на българските събирачи. По този начин ще се стимулира износа на антични предмети в чужбина”, смятат народните представители.

Законът за културно наследство е единственият законов проект, който не беше гледан в правна комисия. Това е достатъчно основание президентът да върне законопроекта за преразглеждане в народното събрание. Това каза депутатът Любен Дилов-син, който взе участие в пресконференцията на тема „Културното наследство на България след Закона за културното наследство”, предаде репортер на “Фокус”.

Дейци на културата и интелектуалци се обявиха против закона и изпратиха още в понеделник писмо до президента. Днес към тях се присъединиха и 21 неправителствени организации
Преди президентът да подпише указа, 21 неправителствени организации също поискаха от него да наложи вето върху закона. Предложението отново беше подкрепено от видни български интелектуалци и общественици.

Тяхната надежда е, че тъй като законът влиза в остри противоречия с много от нормите, постановени от Конституцията, той може да бъде спрян от Конституционния съд.
От името на неправителствените организации, експертите, интелектуалците и много културни дейци до Георги Първанов беше изпратено писмо с молба да наложи вето, с което обаче той не се съобрази.

На нарочната пресконференция говориха Бойко Ватев, председател на НКОМ, проф. Иван Маразов, Александър Вълчев, Иван Найденов, който е експерт по тракийска култура, Любен Дилов-син, професор Валери Стефанов и др.

Бойко Ватев посочи, че в този закон ясно личи открит лобизъм за чуждестранните колекционери.
Любен Дилов е сигурен, че най-голям недостатък на закона е, че той няма да работи в този си вид, защото е абсурден. Но той е и опасен.
Според протестиращите, законът влиза в противоречие с редица нормативни уредби и създава условия за корупция. Спрямо българските колекционери негова изходна позиция е подозрението, а основен инструмент - наказанието, смятат от неправителствените организации.

Служителят на Националната следствена служба Евгени Сачев пък заяви, че законът е насочен срещу националната сигурност и го определи като "антибългарски".
Според подписалите писмото до президента Първанов законът нарушава норми на ЕС. "България ще стане за смях пред Европа и целия свят, противоречейки първо на собствената си Конституция, а след това и на тази на ЕС", твърдят авторите на писмото.

Александър Вълчев, бивш директор на Националния технически музей, заяви, че ако този закон остане в сегашния си вид, България изобщо няма морално право да предлага за генерален секретар на ЮНЕСКО българин.

21 неправителствени организации и известни български общественици са внесли на 9 март писмо до президента с искане да наложи вето върху закона. Според тях, законът влиза в противоречие с редица нормативни уредби и създава условия за корупция. Спрямо българските колекционери негова изходна позиция е подозрението, а основен инструмент - наказанието, смятат от неправителствените организации.

/Из сайта на ИА НЕТИНФО/

На сайта на АРХЕА са поместени документи относно реформата в културното наследство (Конституция, международноправни актове, стратегия, законопроекти, доклади на СЕ, правни анализи, становища и мнения на експерти) :

http://archaeology.zonebg.com/law.htm

 
     
 
INDEX І ДОБАВИ І РЕКЛАМА І FAQ І ВЪПРОСИ І КОНТАКТИ І SITEMAP
 
     
 
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ АРХЕА © СФЕРА