НОВИНИ І АРХИВ І ПРЕДСТОЯЩО І ФОРУМИ І ПУБЛИКАЦИИ
 
АРХИВ>
   
 

И СДС Е ПРОТИВ ЗАКОНОПРОЕКТА - ЧИЛОВА

СДС се обяви против Закона за културното наследство. Според сините, законопроектът съдържа фатални слабости, които ще доведат директно до разграбване и унищожаване на съхраненото културно наследство, съобщиха на 25.09.2008 от синята партия.

В парламента се проведе среща между ПГ на ОДС, лидера на СДС Пламен Юруков, председателя на СДС - София Борислав Бориславов и представители на Международния музеен съвет - ИКОМ. От организацията първо връчиха на сините депутати декларация, приета с консенсус от Националния комитет на ИКОМ. Тя е адресирана до всички парламентарни групи и до президента Първанов.

Сред основните критики на законопроекта са, че не следва конкретна управленска стратегия и няма визия в областта на културно-историческото наследство, липсва адекватна философия и ясно поставена цел, противоречи на Европейските конвенции и съдържа в себе си фатални слабости, които ще доведат директно до разграбване и унищожаване на съхраненото вече културно наследство.

Депутатите от ОДС поеха ангажимент да поискат удължаване на времето между първо и второ четене на законопроекта, за да може да се отдели повече време на спорните текстове. Сините депутати ще работят съвместно с експерти за изготвяне на нови текстове по законопроекта.

Лидерът Пламен Юруков заяви, че най-големият проблем е липсата на национална стратегия за културното наследство и че темата е важна за СДС и партията ще проведе сериозна дискусия по нея.

/по материал на БГНЕС/

Напомняме, че общото становище вече е подкрепено от 21 неправителствени организации, сред които са ИКОМ, "Кръг БУДИТЕЛ" и "ТЕМП". Становището и подписката за спиране на законопроекта са отворени за всички желаещи да подкрепят реформата в сферата на културното ни наследство.

На сайта на АРХЕА са поместени множество документи относно реформата в културното наследство (Конституция, международноправни актове, стратегия, законопроекти, доклади на СЕ, правни анализи, становища и мнения на експерти) :

http://archaeology.zonebg.com/law.htm

 
     
 
INDEX І ДОБАВИ І РЕКЛАМА І FAQ І ВЪПРОСИ І КОНТАКТИ І SITEMAP
 
     
 
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ АРХЕА © СФЕРА