НОВИНИ І АРХИВ І ПРЕДСТОЯЩО І ФОРУМИ І ПУБЛИКАЦИИ
 
АРХИВ>
   
 

ПРОКАРВАТ "ЗАКОН ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО" ВЕДНАГА СЛЕД ПАРЛАМЕНТАРНАТА ВАКАНЦИЯ

На 31.07.2008 г. в последния ден преди парламентарната ваканция депутатите екстремно приеха на първо четене проект на "Закон за културното наследство" в Народното събрание.

На пръв поглед това може да се изтълкува, като жест на парламента към културното ни наследство, но зад тези светкавични действия на двигателите на Законопроекта-Чилова стоят съвсем други цели...

Мнозина от народните избранници не бяха наясно за какво става въпрос и честно признаха, че в този предваканционен ден не им е било до какъвто и да е закон и че не са чели въпросният законопроект.

Под предлог, че спасяват културното ни наследство от иманярите, двигателите на Законопроекта-Чилова се стремят да обслужат интересите на големите западни аукционни къщи, накъдето ще потече почти всичко съхранено от колекционерите у нас.

Всичко подлежащо на подготвяната национализация или ще бъде потопено от собствениците в очакване на по-добри времена или светкавично ще напусне страната.

Регистрираните досега колекции са двайсетина. Всички останали притежатели са на тъмно и е разбираемо да изберат да бъдат "скрити собственици" пред възможността да бъдат "явни държатели".

Несъмнено ако Законът-Чилова мине през парламента в този си вид ще бъде тотално бойкотиран от колекционерите, собствениците на паметници на културата и почти всички засегнати.

Освен, че законът беше правен "на тъмно" и малцина избрани знаеха какво и как се прави, двигателите му продължават тъмните си ходове и в парламента.

До момента в Комисията по култура не е организирано обществено обсъждане... въпреки искането за дебат от специалистите и представителите на неправителствените организации.

"Това да не е закон за разузнаването", че Комисията по култура да избягва яростно общественото обсъждане... се питат последните. Такова нещо не е правено досега при предишните проекти.

Въпреки множеството техни негативни становища и категорични позиции проектозаконът е прокаран в пленарна зала без обсъждане в Комисията по правните въпроси !? Наред с избягването на обществен дебат това вече говори за съвсем тъмни цели...

За съжаление не е само това... По наша информация двигателите на Законопроекта-Чилова правят всичко възможно той да бъде гласуван на второ четене веднага след парламентарната ваканция...

Ако това се случи ще настане катастрофа в сферата на културното ни наследство. Явната злонамереност на двигателите на Законопроекта-Чилова, които всячески се опитват да заблудят народните представители, че това е "антииманярски" закон... ще доведе до тоталния му бойкот.

Всъщност този закон изобщо не е в състояние да реши проблемите на културното ни наследство, включително и тъй нареченото иманярство. Извън закона отново ще останат големите фактори за които работи иманярската индустрия...

Законът удря най-жестоко малките колекционери и собствениците на паметниците на културата. Ако се приложи в неговата цялост засегнати ще бъдат и над една трета от Българите, тъй като всяка нива в която има керемидки би могла да бъде национализирана... по решение на всевластни археолози.

Недопустимо е Закона за културното наследство да се пробутва през праламентарната ваканция, без обществено обсъждане, без правно и гражданско прецизиране в съответните комисии и без дори народните представители да са успели да се запознаят с него.

Малцина ще са народните избранници които ще отделят време от ваканцията си да изучават "новата правна мътилка" на Законопроекта-Чилова. Дори специалистите са на мнение, че е ужасно трудно да намерят пътя си в лабиринта от преплитащи се неясни текстове.

Сега отново да благодарим на Асоциация АРХЕА. Тя вече пусна на сайта си "лютия доклад" на Фридрих Лют относно осъществимостта на Законопроекта-Чилова.

http://archaeology.zonebg.com/law.htm

Чилова и групата народни представители направиха всичко възможно "лютия доклад" на Съвета на Европа да не види бял свят...

Ние апелираме и се надяваме, че разумът у народните представители ще надделее и няма да допуснат Законопроекта-Чилова да се гласува на второ четене в първите дни след парламентарната ваканция, без обществено обсъждане и без гражданско и правно прецизиране в съответните комисии на парламента.

Ако недай си боже Законопроекта-Чилова бъде приет в този си вид нищо добро не чака нито колекционерите, нито културното ни наследство, нито тези които дори не подозират за керемидките на нивата си...

Обществото ужасно много ще загуби, а България отново арогантно ще покаже най-брутално незачитане на европейските стандарти и институции. Ще спечелят само двигателите на Законопроекта-Чилова и онези които стоят зад тях...

 
     
 
INDEX І ДОБАВИ І РЕКЛАМА І FAQ І ВЪПРОСИ І КОНТАКТИ І SITEMAP
 
     
 
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ АРХЕА © СФЕРА