НОВИНИ І АРХИВ І ПРЕДСТОЯЩО І ФОРУМИ І ПУБЛИКАЦИИ
 
АРХИВ>
   
 

СЪВЕТЪТ ПО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО КЪМ НС АТАКУВА ЗАКОНА ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

Обемист доклад (01.09.2008), обявяващ за ненужен проектозакона за културното наследство и подготвен от председателя на парламентарния съвет по законодателство Красимира Средкова, предизвика остра реакция сред депутатите, работили по закона, както и сред техни колеги от мнозинството. В доклада, за който някои политици твърдят, че не е от името на целия съвет, а само от Средкова и нейни колеги, се посочва, че законът противоречи на Конституцията, а мотивите са пълни с общи фрази, разказаха депутати. Според някои бил използван и изразът "политически нецелесъобразен".

Само десет минути са имали депутатите, за да видят становището на констултативния съвет по законодателство в НС по закона за културното наследство. Никой депутат не е успял да прочете документа във времето от 8,10 до 8,20 сутринта в сряда, показва проверка на "Политика". Причината за това е, че служители на парламентарната администрация минали по стаите на групите и иззели току що раздадения документ.

Част от народните представители обаче са успели да копират становището, с което "Политика" разполага.

В него недвусмислено се посочва, че законът трябва да бъде основно пренаписан. "Мотивите са написани претенциозно, с мъгляви и опоетизирани формулировки на широко разпространения и повсеместно използван административно-журналистически жаргон, без каквато и да било предметност и с голословни изявления, от което не може да се изведе правилен извод за истинската необходимост от законопроекта", пише в становището."Законопроектът противоречи на чл.4, ал.1 във връзка с чл. 58, ал.1 от Конституцията", се посочва в документа. "съдържанието на законопроекта респектира с брой на нормите, а не с качеството на тези норми. В много от тях можем да видим самоцелно и ненужно описателство, безполезни конструкции, изкуствен стремеж към пълнота", пишат експертите. Според тях сърцевината на закона била уредена чак в преходните и заключителни разпоредби, за да бъде гласуван той бързо поради приспаното внимание на депутатите.

В Комисията по култура надделява становището, че проектът трябва да бъде основно преработен, са споделили пред "Политика" нейни членове. В пренаписването на скандалния закон щели да бъдат включени представители на всички недоволни професионални организации.

На 30.09.2008 Съюзът на архитектите Центърът за архитектурознание към БАН се обявиха против законопроекта "Чилова". Те също настояха за изработването на нов законопроект.
Според Николай Тулешков от Центъра за архитектурознание към БАН, текстът "Чилова" не защитава интересите на българското общество, а има разпореждане той да бъде приет, за което са получени пари...

По-рано против този вариант на закона се обявиха Българският национален комитет на Международния съвет на музеите (ИКОМ), Българската православна църква, сдружение "Родолюбие", ТЕМП на вече покойния археолог Георги Китов, който още приживе застана срещу новия закон, и фондация "Братя Бобокови".

/по материал на в-к ПОЛИТИКА/

На сайта на АРХЕА са поместени множество документи относно реформата в културното наследство (Конституция, международноправни актове, стратегия, законопроекти, доклади на СЕ, правни анализи, становища и мнения на експерти) :

http://archaeology.zonebg.com/law.htm

 
     
 
INDEX І ДОБАВИ І РЕКЛАМА І FAQ І ВЪПРОСИ І КОНТАКТИ І SITEMAP
 
     
 
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ АРХЕА © СФЕРА