НОВИНИ І АРХИВ І ПРЕДСТОЯЩО І ФОРУМИ І ПУБЛИКАЦИИ
 
АРХИВ>
   
 

ПЕРСОНАЛНИТЕ МУЗЕИ НАСТОЯВАТ ЗА ПРОМЕНИ В ПЗКН

Да бъдат изработени общонационални критерии за управление и финансиране на музеите в България и в частност на близо 100-те персонални музея.

За това настояват в официално становище до Председателя на Народното събрание, председателя на Парламентарната комисия по култура , Министерството на културата и Дирекция “Музеи, галерии и изобразително изкуство” представителите на персоналните музеи в страната.

Становището им е резултат от доклади и проблеми, споделени по време на Първата национална годишна среща на персоналните музеи, проведена в рамките на тазгодишните Чудомирови празници в Казанлък.

Становището на музейните спецове е и по повод обсъжданията и предстоящото второ четене в пленарна зала на новия законопроект за културното наследство.

Според Радка Пенчева, директор на музей “Емилиян Станев” във Велико Търново, в “новия законопроект за културното наследство има много хаотични текстове, а тоталната липса на понятието “литературно наследство” принизява дейността на музейните работници и служители.

В становището се настоява също за регламентиране на дейността на музеите в България, така както е в света, за осигуряване на по-достойно заплащане на труда на музейните кадри, както и за изясняване на статута на персоналните музеи в страната, каквито са по-голяма част от музеите.

Поне по два щата да има разписани за музеите, заради интересите на посетителите и по-доброто съхраняване на музейните реликви и имущество.

Предложенията на специалистите от българските музеи са подкрепени и от организацията на българските учени "Кръг Будител".

/по материал на ДАРИКНЮЗ/

На сайта на АРХЕА са поместени множество документи относно реформата в културното наследство (Конституция, международноправни актове, стратегия, законопроекти, доклади на СЕ, правни анализи, становища и мнения на експерти) :

http://archaeology.zonebg.com/law.htm

 
     
 
INDEX І ДОБАВИ І РЕКЛАМА І FAQ І ВЪПРОСИ І КОНТАКТИ І SITEMAP
 
     
 
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ АРХЕА © СФЕРА