НОВИНИ І АРХИВ І ПРЕДСТОЯЩО І ФОРУМИ І ПУБЛИКАЦИИ
 
АРХИВ>
   
 

ЦАРИСТИТЕ рекетирали БСП с бюджета заради Закона за културното наследство

Законът съдържа текстове, които нарушават конституцията

С този сценарий депутатът от ВМРО Бойко Ватев обясни странното поведение на БСП, които се противопоставиха на настояването на Любен Дилов-син (ОДС) Законът за културното наследство да бъде изпратен в правната комисия, преди да влезе за второ гласуване в пленарна зала.

На две последователни гласувания предложението бе подкрепено от цялата опозиция плюс депутатите на ДПС. НДСВ гласуваха против, а мнозинството от БСП се въздържа. Така законът е предвиден за второ четене като осма точка в дневния ред.

Малко по-късно на нарочна пресконференция Дилов и Ватев изразиха учудването си от това бързане и предупредиха, че законопроектът съдържа ред текстове, които нарушават конституцията, объркват отношенията между общинска и държавна власт и поставят в презумпция на виновност повече от половината население на България, което има някакъв старинен предмет, но не го е обявило в 6-месечния срок, който законът предвижда.
Беше изтъкнат още аргументът, че единственият цялостен правен коментар на закона за културното наследство, правен досега, е на парламентарния Съвет по законодателство и той е бил унищожителен, въпреки че съветът се доминира от БСП.

Дилов разказа, че изключително важни решения по текстовете – например дали освен публична държавна собственост да има и частна държавна - се решавали в комисията с общо пет гласували - по двама за и против, и един въздържал се. Като от гласувалите „за” единият спял. Ватев и Дилов отказаха да кажат кой е спял, но вероятно става дума за Коста Цонев. Възрастният актьор неведнъж се е уморявал от продължаващите по четири-пет часа заседания на комисията.

Законът се прави повече от две години и половина и предизвика бурни спорове в специализираните среди и в медиите. Дилов е сред защитниците му, а Ватев сред яростните му противници, но и двамата са убедени, че преди да влезе в пленарна зала, той трябва внимателно да бъде прегледан от правната комисия на Янаки Стоилов.

/Из Вестник "Новинар”/

На сайта на АРХЕА са поместени документи относно реформата в културното наследство (Конституция, международноправни актове, стратегия, законопроекти, доклади на СЕ, правни анализи, становища и мнения на експерти) :

http://archaeology.zonebg.com/law.htm

 
     
 
INDEX І ДОБАВИ І РЕКЛАМА І FAQ І ВЪПРОСИ І КОНТАКТИ І SITEMAP
 
     
 
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ АРХЕА © СФЕРА