НОВИНИ І АРХИВ І ПРЕДСТОЯЩО І ФОРУМИ І ПУБЛИКАЦИИ
 
АРХИВ>
   
 

НИНА ЧИЛОВА СЕ ОПИТА ДА ПОДВЕДЕ И НАУЧНАТА ОБЩНОСТ

На 09.09.2008 г. по инициатива на сдружение "Кръг БУДИТЕЛ" в Зала 1 на СУ "Климент Охридски" се проведе кръгла маса относно проекта на Закон за културното наследство (внесен в НС от Нина Чилова).

На обсъждането присъстваха представители на 18-те неправителствени организации, които са против законопроекта и искат спирането му. Също така присъстваха представители на Българската православна църква, на Католическата църква, на ИКОМОС, на Асоциацията на българските археолози, на Министерство на културата, други неправителствени организации, много учени и специалисти.

Председателката на Комисията по култура и вносител на проектозакона  Нина Чилова дойде с депутатите - Николай Михайлов, Камелия Касабова, Огнян Герджиков и Елеонора Николова.

Г-н Пламен Крайски от кръг Будител откри дискусията и призова към обективност и градивност в името на културното ни наследство.

Думата бе дадена на г-жа Чилова да представи проектозакона. Тя се опита да опровергае твърдението на множеството неправителствени организации, че проектозакона е правен на тъмно. Г-жа Чилова изброи поименно 40 специалисти, които според нея са участвали в написването на законопроекта от МК, НАИМ, НИМ, НИПК, музеите в страната и др.

После думата бе дадена на г-н Иля Прокопов да представи становището на "Кръг БУДИТЕЛ". След като прочете становището* на организацията той аргументира нуждата от изцяло нов закон. (*поместено е на сайта)

След това думата бе дадена на Архимандрит Дионисий. Той представи становището на Българската Православна църква, която също е против проектозакона. Той определи законопроекта като безумен и каза, че ще се моли на Бога да не бъде приет, иначе "горко на душите", на хората, които са го изготвили.

Думата бе дадена на г-н Николай Михайлов, който опита да засегне представителя на църквата с ехиден тон. Архимандрит Дионисий му отвърна, че ще се моли и за неговата душа.

След това думата взе г-н Сачев (от СВУБИТ). Той попита г-жа Чилова как си обяснява това, че вече 18 неправителствени организации са против законопроекта и искат спирането му, а повечето от участниците в направата на проекта твърдят, че само са давали мнение по определени теми без да са работили реално по проекта и не са го виждали изобщо в работен вариант. Също така повечето от техните предложения се оказва, че не са били приети от съставителите.

Г-жа Чилова в отговор се опита да аргументира философията на проекта на Закон за културното наследство със същите думи (виж повдигнатия текст по-долу), с които в пленарна зала успя да подведе депутатите при дебатите на първо четене.

"Аз искам много ясно да декларирам и да кажа, че българското законодателство от Освобождението и на конституционно ниво, и на законодателно ниво по отношение на археологическо наследство винаги императивно е препятствало възможността друг, освен държавата, да притежава археология."

Още недоизрекла целия пасаж тя бе прекъсната от представителя на АРХЕА - Веселин Божиков - с репликата - "ЛЪЖА". Г-жа Чилова млъкна смутена, а цялата зала се разбуни.

Думата бе дадена на г-н Димитър Иванов, който поуспокои духовете и каза, че събралите се тук не търсят конфронтацията, но не бива да се подминава истината. Той каза, че един ден ще дари своята колекция на Националния Военно-Исторически музей, където е изложена. Също изтъкна, че предвид на това, че в общественото пространство постоянно се спекулира и с колекцията на г-н Васил Божков, то той е уверен, че последната е перфектно документирана и няма да може да бъде национализирана.

После думата бе дадена на г-жа Касабова. Тя продължи да твърди недоизреченото от г-жа Чилова и натърти, че щом има такива реакции, то законопроекта е уцелил в десятката.

След нея думата взе г-н Веселин Божиков (от АРХЕА). Той се извини за експресивната си намеса, но обоснова тази си реакция с неистините, които твърдят г-жа Чилова и г-жа Касабова. Той накратко представи асоциация АРХЕА и призова присъстващите да обърнат внимание на раздадените им при регистрацията пакети съдържащи анализ за "Собствеността върху културни ценности в българската законодателна традиция до 1944 г." и "Правен анализ относно конституционносъобразността на чл. 140 от ПЗКН". Той изтъкна, че не приема отсреща общи приказки, а чака конкретика.

Такава не бе представена от неговите опоненти тъй като думата взе г-н Огнян Герджиков и побърза да приключи този юридически спор с аргумента, че представителя на АРХЕА не бил юрист.

След това последваха изказвания на Калин Порожанов (НЦПА), Димитър Драганов (РИМ Русе), Елеонора Николова (депутат), Кирил Христосков (фондация "Тракия"), Николай Соларов (Главна прокуратура) и др. Спорът по проектозакона продължи до самия край на дискусията.

В заключение Нина Чилова, каза, че всички, които имат предложения за допълнения и изменения към Законопроекта за културното наследство, ще имат максималния срок от 3 седмици да ги напишат и внесат в комисията.

От своя страна Николай Михайлов, член на същата комисия, каза, че ако някой все още има претенции към закона, след второ четене, може да ги отнесе до Конституционния съд.

Накрая страните се споразумяха неправителствения сектор да излъчи свои представители, които да вземат участие в редакцията на проектозакона между двете четения.

На сайта* на АРХЕА ще бъде поместена фонограма на дискусията на кръглата маса:

http://archaeology.zonebg.com/law.htm

Напомняме, че общото становище вече е подкрепено от 18 неправителствени организации, сред които са "Кръг БУДИТЕЛ" и "ТЕМП". Становището и подписката за спиране на законопроекта са отворени за всички желаещи да подкрепят реформата в сферата на културното ни наследство.

При желание пишете на: arhea@mail.com

 
     
 
INDEX І ДОБАВИ І РЕКЛАМА І FAQ І ВЪПРОСИ І КОНТАКТИ І SITEMAP
 
     
 
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ АРХЕА © СФЕРА