НОВИНИ І АРХИВ І ПРЕДСТОЯЩО І ФОРУМИ І ПУБЛИКАЦИИ
 
АРХИВ>
   
 

21 НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ СА ИЗКЛЮЧЕНИ ОТ РАБОТАТА ПО ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

Какво постигнаха неправителствените организации по Законопроекта за културното наследство?

Спази ли председателката на Парламентарната комисия по култура Нина Чилова обещанията си?

Това разискваха представители на неправителствени организации на пресконференция в БТА.

Проектозаконът за културното наследство, който разпали страстите на колекционери, експерти и общественици, ще влезе за обсъждане на второ четене в парламента без постигнат консенсус между засегнатите страни. Това стана ясно na 30.10.2008 г. на пресконференцията в БТА с участието на 21 неправителствени организации.

НПО-тата въпреки че бяха поканени от председателката на комисията по култура Нина Чилова да представят предложения по проекта между първото и второто четене, реално били "изхвърлени" от дебата и лишени от възможността активно да участват в дискусиите.

Консултациите между експерти по културните ценности и депутатите от комисията протекоха при "закрити врата", а в крайна сметка както бе очаквано до консенсус не се стигна. Чилова обяви, че комисията е отворена към всякакви предложения, но не и ако са против философията на закона, а представителите на неправителствения сектор имаха критики именно по основните принципи на проекта. Те смятат, че зад него стоят "политическа конюнктура и лични пристрастия".

”Законът за културното наследство е закон за уредбата на ценностите в българския свят”, заяви проф. Валери Стефанов, преподавател по история на българската литература в СУ "Св. Климент Охридски". ”Парламентът-планина иска да роди закон-мишка”, категоричен бе той.

”Този проектозакон е неизпълним и явно има за цел да обслужи интересите на някои хора”, допълни Александър Вълчев, председател на Българския национален комитет на Международния съвет на музеите (ИКОМ).

”Няма експерт, който да не отхвърля този законопроект”, каза Евгений Сачев, преподавател в катедра "Културно-историческо наследство" към СВУБИТ.

”Той ще има непредвидими последици за националната ни сигурност и идентичност. Какво трябва да стане, за да се разбере, че не трябва да бъде допуснат на второ четене? Защо се бърза с това недоносче? Никой не иска да отговори на този въпрос. Ако този законопроект влезе в сила в този си вид, той ще нанесе вреда на националната идентичност, на всичко онова, което е много по-ценно от интересите на група хора, които се опитват, да използват законопроекта за политически цели преди изборите. След като Европа има отрицателно отношение към законопроекта, питам, защо се бърза с него? В него отсъстват темата за езика и писмеността, подводните богатства, собствеността на Българската православна църква и др.”.

Сачев изрази убеденост, че този законопроект ще разруши всичко, което все още е останало от нашето национално богатство.

”Който го подкрепя, е национален предател", добави той.

Изпълнителният директор на фондация „Тракия" Кирил Христосков сподели, че ”Законопроектът за културното наследство страда от много недостатъци, но най-вече - създава обществено напрежение. Прави се покрив на нещо, което няма основи”, каза той.

”Ако бъде приет, той няма да произведе никакво правно действие, а единствено ще провокира юридическа борба, в която не е важно кой ще е победител".

Христосков подробно обясни, че председателката на Парламентарната комисия по култура Нина Чилова иска да създаде специален закон, който ще противоречи на множество други и ще има обратна сила, което противоречи на принципите на правото.

На сайта на АРХЕА са поместени документи относно реформата в културното наследство (Конституция, международноправни актове, стратегия, законопроекти, доклади на СЕ, правни анализи, становища и мнения на експерти) :

http://archaeology.zonebg.com/law.htm

 
     
 
INDEX І ДОБАВИ І РЕКЛАМА І FAQ І ВЪПРОСИ І КОНТАКТИ І SITEMAP
 
     
 
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ АРХЕА © СФЕРА